Menu

SAFRANBOLU BÜKMESİ




Safranbolu Bükmesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
2 su bardağı ılık su,
1 paket instant maya,
3 çorba kaşığı sıvı yağı,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1,5 tatlı kaşığı tuz,
Yeteri kadar un.

İçi İçin:
250 gram orta yağlı dana kıyma,
1 küçük demet ıspanak,
2 adet taze soğan,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı karabiber,
3 çorba kaşığı sıvı yağı.

Üzeri İçin:
1 adet yumurta,
1 çorba kaşığı yoğurt.

Yağlamak İçin:
1 çorba kaşığı tereyağı
                                     .


Safranbolu Bükmesi Yapılışı

Bir kaba ılık suyu, mayayı ve toz şekeri koyalım ve eriyene kadar karıştıralım.
Üzerine sıvı yağı ve tuzu ilave edelim ve karıştıralım.
Unu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
Üzerini kapatalım ve ılık bir ortamda en az 1 saat kadar mayalandıralım.
İçi için: tavaya sıvı yağı koyup biraz ısıtalım.
İçine kıymayı ilave edelim ve kıyma tane tane olana kadar kavuralım.
Kıyma rengini değiştirmeye başladığında 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip karıştıralım ve soğumaya bırakalım. (aslında tarifin orijinalinde kavurma kullanılır)
Başka bir kaba ince ince doğradığımız taze soğanları, kuru soğanı, maydanozu ve ıspanakları koyalım. (ıspanak yerine pazıda kullanabilirsiniz)
Üzerine sonra, 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edelim ve hacimleri küçülene kadar ovarak karıştıralım.
Sonra karabiberi ve kavurduğumuz kıymayı ilave edip karıştıralım.
Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölelim ve hamurlara yumurta şekli verelim.

Tezgaha un serpelim.
Uzun bir hamur olacağı için, hamuru önce parmak uçlarımızla tutarak uzatalım.
Daha sonra merdane ile boylamasına açmaya devam edelim.
Hamuru açtıktan sonra, hamurun her yerine kıymalı harçtan serpelim.
Sonra hamurun önce bir tarafını içe doğru bükerek kapatalım.
Daha sonra hamurun diğer tarafını diğer hamurun üzerine gelecek şekilde içe doğru bükerek kapatalım.
Bir kaseye yumurtayı ve yoğurdu koyalım ve çırpalım.
Hazırladığımız yumurtalı yoğurtlu karışımı pidelerin üzerine sürelim.
Önceden ısıtılmış 210-220° fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirelim.
Safranbolu Bükmelerimizi fırından alır almaz üzerlerine tereyağı sürelim ve sıcak sıcak servis yapalım. (tereyağı yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlıyor)

Not: 6 adet çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Labels