Menu

SAFRANBOLU: PERUHİ TARİFİ


                        

Malzemeler

Üç adet yumurta
Üç - üç buçuk su bardağı un
Bir su bardağı su
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz

İçi için:
Dört yemek kaşığı süzme yoğurt
Bir adet yumurta
Tepeleme bir tatlı kaşığı kuru nane

Bir çay kaşığı tuz
Üzeri için:

Pul biber, nane ve tereyağı
Perohi (Peruhi, Piruhi) (Karabük, Safranbolu)Tarifi
Yoğurma kabına unun yarısı alınır. Ortası havuz gibi yapılır.
Yumurta, su ve tuz konularak yoğrulmaya başlanır. Azar azar unu geri kalanı ilave edilerek yumuşak olmayan serte yakın bir hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrılır. Her bir beze oklava veya merdane yardımıyla açılır. Elde edilen yufkalar beş santimetrelik kareler halinde kesilir.
Bir yumurta çırpılır. Süzme yoğurt, kuru nane ve tuz eklenerek iç harç hazırlanır.
İç malzemeden bir çay kaşığı karelerin bir ucuna yerleştirilir. Üçgen olacak şekilde hamurlar kapatılır. Kenar kısımlarına parmaklarla iyice bastırılır. Bütün malzeme bu şekilde hazırlanır.
Derin ve geniş bir tencereye su konulur. İçerisine bir miktar tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan tuzlu suyun içine hamurlar atılarak on - on beş dakika kadar haşlanır. Yani perohiler su yüzeyine çıktıktan sonra bir miktar daha kaynatılır. Kevgir yardımıyla servis tabağına alınır.
Tereyağı eritilir, nane ve pul biber katılarak bir miktar yakılır, perohilerin üzerine gezdirilir. Perohi (Peruhi, Piruhi) sıcak olarak servis edilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Labels